Maymun çiçeği virüsü koronavirüsün ardından yeni bir küresel salgın olma yolunda ilerliyor. Dünyada kısa süreli paniğe neden olan Maymun çiçeği virüsü nedir? Türkiye’de Maymun çiçeği virüsü var mı? gibi soruların cevapları haberimizde…
Dünya koronavirüsle mücadele ederken yeni bir salgın olasılığı iddiası sağlık örgütlerini harekete geçirdi. Maymun çiçeği virüsü nedir, hangi semptomları gösteriyor? Sorularının cevapları şöyle;
İlk olarak 1958 yılında Kopenhag’ta (Danimarka) Devlet Serum Enstitüsü’nde tespit edilen virüsün herhangi bir tedavisi veya uygun bir aşısı yok. Ancak uzun yıllardır kullanılan çiçek aşısının Maymun çiçeği virüsünü önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlandı. Uzmanlar virüsün en yaygın belirtilerinin ateş, titreme, kas ağrısı ve yorgunluğun bulunduğunu belirtiyor. Uzmanların açıklamalarına göre de Maymun çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatıyor. Ama 100’de bir oranında vakalar ölümcül olabiliyor. Bir diğer detay ise 2003 yılında ABD’de yaşanan yayılmada, 47 kişi ölmüştü.
Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?
Deride kabarcıklara neden olan nadir tropik hastalığa maymunlar, sıçanlar, sincaplar ve diğer küçük memeliler tarafından yayılan bir virüs neden oluyor. Tropikal Afrika’da küçük ölçekli Maymun çiçeği virüsü salgınları düzenli olarak baş gösteriyor. Maymun çiçek virüsü insanlara genellikle enfekte bir hayvan ile temas veya enfekte hayvan ısırıkları yoluyla bulaşıyor.
Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı, hangi ülkelerde var?
Amerika Birleşik Devletleri’ne sıçrayan Maymun çiçeği virüsü Türkiye’nin de olduğu onlarca ülkede binlerce vakanın çıkmasıyla birlikte Dünya Sağlık Örgütü bile sert ve acil bir uyarıda bulunmuş, hastalığın önüne geçilmesi için çağrı yapmıştı.
Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bir hastamızda Maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor” ifadelerini kullandı.