Gripten kurtulmanın yollar, özellikle mikroorganizmaların etkin olduğu aylarda araştırılıyor. Öksürük, yüksek ateş ve çoğu zaman ciddi bir halsizlik hissi şikayetleri özellikle mevsim geçişlerinde birçok insanın doktora başvurmasına neden olmaktadır. Evinizde uygulayacağınız bazı bitkisel ve doğal tedaviler ile grip virüsü ile savaşmak oldukça basittir. Gün içerisinde birçok kişi gribe ne iyi gelir ve nasıl geçer? sorusuna yanıt arıyor. Sorusunun yanıtına haberimizde ulaşabilirsiniz.
Grip virüsü özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde birçok kişinin şikâyet ettiği bir durumdur. Hastanelere yüksek ateş, öksürük, ciddi derecede halsizlik gibi problemlerle başvuran kişiler “Gribe ne iyi gelir ve nasıl geçer?” sorusunun yanıtına ve evde tüketimini arttıracağınız bazı besinler ile gribi doğal bitkisel tedavi yöntemleri ile atlatmanız mümkün. Özellikle su tüketimini arttırmanın grip tedavisi için oldukça önemlidir.
Grip nedir?
Grip, burun, boğaz ve bazen akciğerleri enfekte eden influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum hastalığıdır. Hafif ila şiddetli hastalığa neden olabilir ve zaman zaman ölüme yol açabilir. Gripten korunmanın en iyi yolu her yıl grip aşısı yaptırmaktır.
Grip belirtileri nelerdir?
Ateş: 38-39
Baş ağrısı
Genel vücut ağrısı
2-3 hafta süren yorgunluk, halsizlik
Burun tıkanıklığı
Boğaz ağrısı
Sıklıkla öksürük
Grip hastalığına bağlı komplikasyonlar; zatürre, ensefalit (beyin iltihabı) ve miyokardittir (kalp zarı iltihabı). Grip hastalığından sonra ölüm görülebilir. Ancak ölüm nedeni genellikle komplikasyonlardır.
Grip nasıl geçer, tedavi yöntemleri neler?
“İlaçla 7 gün, ilaçsız 1 hafta” denilerek kontrol altına alınmayan grip enfeksiyonu, zatürre ve menenjit gibi ciddi hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor. Dolayısıyla grip tedavisi ihmal edilmemeli, tedavi için bir uzmana başvurulmalıdır.
İlk olarak grip hastaları, virüsün buluşmasının önlenmesi için evlerinde izole edilmelidir. Hastalar ateşleri düştükten bir gün sonra işlerine, okullarına dönebilir. Grip tedavisinde hastayı bilinçlendirme de çok önemlidir. Tüm hastalara virüsün nasıl bulaştığı aktarılmalı, nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgi verilmelidir.
Hem tablet hem de inhalasyon şeklinde kullanıma sunulmuş formları olan antiviral ilaçlar, gribin hem daha hafif hem de kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Grip tanısı konulmuş bir hastaya antiviral bir ajanın başlanıp başlanmamasına doktor karar vermelidir.
Özellikle risk grubunda olan bazı hastalara ilk ilk şikâyetler başladıktan sonraki 24-48 saat içinde doktor tarafından antiviral bazı ilaçların verilmesi bulguların daha az şiddetli olması ve daha kısa sürmesini sağlar. Ayrıca kullanılan ilaçlar grip virüsünün başkalarına buluşmasını da engeller.
İki yaşın altındaki çocuklar, kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı baskılanmışlar, aşırı obezler ve bakımevlerinde yaşayanlar; komplikasyonlu (yaşamı tehdit eden) influenza geçirme ihtimali yüksek olan çocuklardır. Küçük çocuklarda burunun serum fizyolojik ile temizlenmesi ve sekresyonların aspire edilmesi çocukları rahatlatır.
Gribe iyi gelen besinler neler?
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Emziren anne grip olursa ne olur?
Grip benzeri semptomlar için antiviral ilaçlar alsanız bile bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Bir annenin anne sütü, bebeği için özel olarak üretilir ve bebeklerin enfeksiyonla savaşması için gereken antikorları sağlar. Böylece, emzirmeye devam etmek bebeğinizi vücudunuzun savaştığı enfeksiyondan koruyabilir. Hamilelikte grip oldukça sık rastlanan bir durumdur ancak bu gibi durumlarda doktorunuza danışarak alacağınız ilaçlar sizi kısa zamanda tedavi edebilir.
Gripten nasıl korunabiliriz?
Grip hastalığının sık görüldüğü ve salgın yaptığı mevsimlerde kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak, sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, bol sıvı tüketmek gereklidir.
Hasta çocukların kreş veya okullara gönderilmemesi hastalığın yayılımını yavaşlatabilir.
Kış mevsiminde öpüşmek ve tokalaşmaktan kaçınmak faydalıdır.
Aşı yaptırmak korunmada birinci sırada etkilidir.